Ska du renovera hemma? Eller kanske bygga ut? Oavsett om du ska köpa en ny bil eller anlita ett företag för plattsättning, är det alltid viktigt att du kollar upp företag innan du anlitar någon. Det finns tyvärr väldigt många fuskbyggare som du ska undvika, så det gäller att vara vaksam. Genom att vara mer noggrann när du jämför och väljer undviker och minimerar du risken för att anlita ett oseriöst företag. Det finns många saker du bör göra när du väl ska anlita hantverkare, bland annat:
- Kontrollera att företaget innehar F-skatt samt är momsregistrerat.
- Begär offerter från minst ett par tre stycken företag och utför även kreditkontroll innan du bestämmer dig.
- Gå igenom avtalet noggrant, helst med en jurist eller byggkonsult, åtminstone om det gäller ett större och dyrare projekt. Avtalet ska vara skriftligt och det ska inte finnas med avbetalningar. Kunden betalar efter avslutat projekt.
- Om du ska bygga ut eller bygga nytt är det oftast säkrast och enklast med totalentreprenad eftersom du endast har en motpart att hålla kontakt med.
- Det är viktigt att vara närvarande under projektet, bland annat genom att fotografera vad som sker på arbetsplatsen. Efter att ytskikt lagts är det svårt att veta exakt vad som skett på insidan.
Innan du anlitar hantverkare bör du dessutom:
- Kolla upp recensioner från tidigare uppdrag, vad säger tidigare kunder?
- Kontrollera att telefonnumret som företaget angett stämmer och fungerar.
- Betala aldrig i förskott, alltid efter att projektet är avslutat samt att det stämmer överens med uppdragsbeskrivningen.
- Kontrollera att företaget har de certifieringar de behöver för att utföra jobbet på ett fackmannamässigt sätt. Är man VVS-installatör ska man exempelvis ha branschcertifikatet VVS- och isoleringsmontör.
Svarta listan över oseriösa hantverkare
Ytterligare något du kan kontrollera innan du väljer hantverkare för att undvika fuskbyggare är svarta listan. Hos Byggahus.se kan du bland annat se vilka svartlistade företag som finns i din kommun. Även hos Råd & Rön kan du kolla in svarta listan och välja företag utifrån kategorier som bank, elektronik eller hantverkare.
Leta efter certifikat
När du anlitar en hantverkare, oavsett om det gäller kakelsättning eller VVS-installationer, är det viktigt att hantverkaren har de rätta certifikaten. Om hantverkaren saknar certifikat har du inte en försäkring som täcker eventuella skador som uppstår i samband med renoveringen eller nybygget. Det finns flera kontrollorgan som godkänner hantverkare och företag, bland annat är det bra att se till att företaget du anlitar är godkända enligt:
- GVK (Golvbranschens våtrumskontroll)
- BKR (Byggkeramikrådet)
- VVS Arbeten
- MVK (Måleribranschens våtrumskontroll)
- se (här kan du kolla upp hantverkare som är behöriga att arbeta som elektriker).
Ska du anlita en snickare ska du även se till att hen har ett yrkesbevis, något som påvisar att personen är utbildad och har erfarenhet inom de yrkesområde som hen är verksam inom.
Kundrecensioner – en viktig indikator
Kundrecensioner hos ett företag är något av det viktigaste när du ska hitta pålitliga och bra hantverkare. Det allra lättaste och bästa sättet att anlita just hantverkare är genom rekommendationer. Kanske har du grannar eller vänner som nyligen tagit hjälp av hantverkare för badrumsrenovering eller liknande? Hör av dig och fråga hur bemötandet var. Om du inte har rekommendationer att gå efter behöver du kolla upp kundrecensioner från tidigare kunder. Begär även att få se tidigare projekt som företaget gjort, exempelvis bilder. Tänk på att även oseriösa aktörer köper in fejkrecensioner.
Kontrollera företagen noggrant
Även om majoriteten av registrerade hantverkare är seriösa finns det tyvärr väldigt många lycksökare och bluffmakare att akta sig för. Det är enkelt att kolla upp viktiga saker som om företaget innehar F-skattesedel, men se även till att dubbelkolla att företaget är försäkrat samt att hantverkaren inte har några anmärkningar från Kronofogden.
Det är också bra att jämföra ett par olika aktörer för att lättare hitta den bästa. Saker du ska kolla upp när du vänder dig till olika firmor är det vi nämnt ovan. Du vill såklart även veta vilka priser som företagen tar. Begär offert för att se vem som är billigast, när projektet kan vara färdigt och liknande. Tänk dock på att den billigaste hantverkaren inte nödvändigtvis är det bästa valet, och inte heller den dyraste.
Recensioner brukar vara en bra indikator. När du väl begär offert är det bra att redan innan ha jobbat fram en uppdragsbeskrivning. Beskriv så detaljerat som möjligt exakt vad du vill ha hjälp med och använd sedan det underlaget för varje företag du vill begära offerter från. Då är det lättare att jämföra priset. Begär du offerter från olika aktörer utan att noggrant beskriva vad du behöver hjälp med kommer du få olika prisförslag men även olika saker som ingår.
Efter avslutat projekt – anlita besiktningsman själv
Efter ett större byggnadsprojekt är det bra att låta en besiktningsman gå igenom allt för att säkerställa att installationer och liknande är utförda på rätt sätt. För den som inte är så insatt kan det vara lätt hänt att överlåta ansvaret för att anlita besiktningsman åt hantverkaren. Detta är dock något du ska undvika. När en hantverkare anlitar besiktningsman åt sitt arbete är besiktningsmannen inte direkt opartisk. Det är betydligt bättre att du själv anlitar besiktningsman som inte arbetar för hantverkaren.
Hitta, kontrollera och förhandla
Vägen till ett lyckat byggnadsprojekt går ut på att först hitta en hantverkare för att sedan kontrollera denne och till sist förhandla om pris. För att hitta hantverkare kan du:
- Prata med bekanta
- Kontakta en branschorganisation och se vem som finns i närheten.
- Jämför alternativ genom att begära offerter
- Väg in kvaliteten när du ser över offerten, det är inte bara priset som bör styra vem du väljer.
När du hittat dina olika alternativ är det dags att kontrollera dem, så här gör du:
- Syna företagets ekonomi, kolla in företagets organisationsnummer hos allabolag.se
- Be om F-skattebevis, du kan antingen be företaget om ett aktuellt bevis eller själv hitta det hos Skatteverket. Är det ett aktiebolag eller ett handelsbolag är det via Bolagsverket du kontrollerar dem.
- När du väl har organisationsnumret kan du även gå in hos Kronofogden för att dubbelkolla att firman inte har några betalningsanmärkningar eller skulder.
- Kräv flera referenser.
Sist av allt, när du väl hittat cirka tre stycken hantverkare som alla verkar bra, är det dags att förhandla.
- Be om en mer specifik offert där företaget specificerar vad allt kostar inklusive moms (det är bra att se kostnader för olika områden som material, timpris och liknande.
- Eftersom många företag tar betalt på olika sätt, antingen via ett fastpris, ett rörligt pris eller löpande räkning, är det viktigt att du ber om en tydlig faktura. Fastpris brukar vara det bästa alternativet då du alltid är säker på priset.
Har du oroat dig för att få kapat ID? Läs mer om det i vår artikel om hur du kan förebygga id-kapning.