ID-kapning, eller identitetsintrång är en form av bedrägeri och innebär att någon annan använder sig av ditt personnummer, ditt personliga BankID och dina lösenord för att exempelvis ta ett lån eller för att beställa varor i ditt namn. Men ID-kapning kan även innebära att någon ändrar din folkbokföringsadress. Det finns många sätt att skydda sig mot ID-kapning, både genom nya rutiner och genom att öka säkerheten med hjälp av mer avancerade lösenord och liknande.
Då ligger du i riskzonen för att bli ID-kapad
Den person som är mest intressant för ID-kapning är den som sköter sin privatekonomi på ett bra sätt, som har en stabil inkomst och som har en bra kredithistorik. I allmänhet finns nämligen utrymme för att ta nya lån. Personer som utför den här sortens bedrägeri brukar inte vilja ödsla tid på fel personer utan börjar oftast med att göra en enkel kontroll av ekonomin först. Man kan enkelt ta reda på ekonomin genom att fråga hos ett par olika myndigheter.
När en person ska utföra ID-kapning och väl hittat sitt offer brukar bedrägeriet inledas med en kontroll av ekonomin följt av en adressändring. För att inte bli upptäckt är det inte helt ovanligt att personen i fråga sedan lägger tillbaka brev och post i offrets brevlåda. När personen väl fått tag på personens personnummer och post kan hen sedan börja beställa nya kreditkort och sedan handla mot fakturor på nätet.
När fakturorna sedan börja komma in är det vanligt att adressändringen byts till den ursprungliga adressen och bedrägeriet avslutas. Det är vanligtvis vid detta skede som den drabbade personen inser att han eller hon blivit ID-kapad.
Tips för att skydda dig mot ID-kapning
Trots att ID-kapning inte är jättevanligt förekommer det, och man går aldrig säker. Som tur är finns det ett par olika saker du själv kan göra för att förebygga och förhindra att du blir utsatt för ID-kapning, bland annat:
- Berätta inte när du reser bort på sociala media. Någon som har ögonen på dig kan i så fall se när du är bortrest och när det är bäst att utföra adressändring och ID-kapning. Håll alltså resan hemlig från offentligheten.
- Ha koll på dina kontoutdrag. Kontrollera alltid alla transaktioner och vid minsta frågetecken bör du genast höra av dig till din bank.
- Sätt lås på brevlådan. Eftersom ID-kapare ofta tar och lämnar tillbaka post i din fysiska brevlåda är det smart att sätta ett lås på den. Du kan alltid be en vän eller granne att tömma brevlådan med jämna mellanrum om du exempelvis är bortrest.
- Hantera dina ID-handlingar varsamt. Om du upptäcker att ett kort saknas – spärra omedelbart samt göra en förlustanmälan hos UC.
- Skaffa tjänsten UC ID-skydd, då får du ett sms eller ett e-mail när något i kreditupplysningen har ändrats. Skulle någon försöka ta ett lån i ditt namn kan du upptäcka det direkt.
Det finns även en rad andra smarta åtgärder du kan jobba in i vardagen för att minimera risken för ID-kapning. Kolla in den här listan för fler tips. Du kan även läsa mer om att öka säkerheten vid dina köp här.