För att undvika att bli ID-kapad eller råka ut för olika typer av bedrägerier på nätet, är det otroligt viktigt att använda olika sorters lösenord samt hantera dessa på ett säkert sätt. Många av oss använder samma lösenord till såväl bankinloggning som till Facebook, helt enkelt på grund av bekvämlighet. Men detta innebär stor risk för att bli kapad. Om du känner igen dig bör du börja med att byta ut dina lösenord till nya, säkra sådana. Riktlinjerna för vad ett säkert lösenord är har varierat och förändrats lite över åren. Just nu ska ett säkert lösenord innehålla:
- Minst åtta tecken
- Både stora och små bokstäver
- Siffror
- Tecken, exempelvis ”_” eller ”&”
Det är bättre ju längre lösenordet är, det blir svårare att hacka det. Men vi förstår såklart att det är omöjligt att memorera tiotal lösenord med såväl tecken som bokstäver och siffror. Du behöver dock inte komma ihåg lösenorden, du kan använda lösenordshanterare som True Key eller LastPass.
Lösenordshanterare – ett smidigt redskap
Det finns flera lösenordshanterare på nätet som du kan använda för att öka säkerheten för dina lösenord och inloggningsuppgifter. Två av de största och mest använda här i Sverige är True Key och LastPass.
True Key memorerar dina lösenord
True Key är en lösenordshanterare där du genom en app lagrar och fyller i dina inloggningsuppgifter. När du väl ska logga in på en sida använder du True Key för att komma åt lösenordet och för att göra inloggningar snabbare och smidigare. Du kan bland annat komma åt True Key genom ditt fingeravtryck eller genom olika frågor. Dessutom kan du enkelt säkra din identitet genom att autentisera med andra enheter, exempelvis kan du genom din mobil bekräfta att det är du när du loggar in via en dator.
True Key lär sig också känna igen vilka enheter som är dina och vilka som inte är säkra. Det behövs endast ett huvudlösenord som aldrig lagras, detta lösen är det bara du som kan. Genom ett enda lösenord kan du sedan via True Key eller LastPass logga in på alla andra sidor med svåra, långa och avancerade lösenord som du själv aldrig behöver lära dig utantill.
Lösenord – detta ska du undvika
Det är lätt hänt att glömma bort vikten av säkerhet när det kommer till personliga handlingar som lösenord och personuppgifter. Men rätt som det är så blir du ID-kapad och du kommer ångra att du inte skötte dina lösenord mer varsamt. Det finns vissa stora saker du absolut ska undvika att göra med dina lösenord, till exempel:
- Skriv aldrig ner ett lösenord på ett papper eller anteckna det i mobilens anteckningsapp.
- Använd aldrig samma lösenord för flera olika hemsidor.
- Lagra aldrig dina lösenord i webbläsarens inbyggda lösenordshanterare.
- Använd aldrig ditt namn eller andra saker som kan knytas till dig i ett lösenord utan att först skriva det som förkortningar.
Ett exempel på ett dåligt lösenord är: Annanilsson1987Herrljunga
Ett bättre exempel är att förkorta namnen i lösenordet så här: AN87H (dock är detta lösenord för kort, men du förstår principen).
Det finns även många bra tipps kring hur du kan hantera dina lösenord på youtube.